BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, August 22, 2010

Pinggan Rose yang sweet



Koleksi ni kan dah lama saya ada,.......simpan dalam kabinet terus lupa sampai sekarang, baru dok ingat,kih,kih,kih..takdelah mahai sangat macam apa tuhhh........nak nyebut pun seriau bulu roma den.....tau...apa  bert,bert royal  tulahhhhhh,sebab belakang muntut diakan takde cop apa2 pun,tu yang den maleh nak cito,cissss tak baik tau....mentang2 laerrr,

Rasonyo ado cop kat muntut dio,,jap yo, pokcik cek dulu........laaa ado, dio kato fine claytan, apo ko bondo pon tak tau ehhh, tapi suker ler tgok bunga dia tu, kalau buat makan nasik, lapor, makin bertambah2 le jawabnnya dek kerano bunganya yang boleh tahan tu. Tunjuk sikit jo, tapi banyak juga dlam simpanan tu,teko..ilek, pinggan jer....ok lah kak ros tgok2 lah ,cuci mato...jgn asyik mempulut jo...

Chocolate Moist cake and Kueh Bakar Labu


My First Chocolate Moist Not For Sale.....

Tersebut alkisah, dah lama nak belajar buat Chocolate Moist ni dari seseorang lah, dari Alam maya siber nilah jugak,ada cerita tu" tut"..................,Yelah maybe kita ni tak berapa "Glamour gaknnya"  namun idak di layan pun. Adalah saya semak jadual beliau, nampaknnya mcm sibuk sgt, tapi still ada masa dan tarikh yang beliau highlight kan sendiri untuk sesiapa yang nak belajar,namun saya cuba hubungi alasan dah ada org lain tempah. X faham.......

Pemutus kata, belajarlah sendiri,effort sendiri, refer disana sini, sendiri dan hasilnya bolehlah tahan untuk percubaan kali pertama dan not bad lah.(puji diri sendiri)  Sebenarnnya banyak tempat diluar sana yang menawarkan kelas Bakery,fondant dan sebagainnya , cuma saya ni masa juga lah yang menjadi taruhan dan satu hal lagi ,ni hanyalah hobi saja, bukan "my main business"...

So, dengan pelancaran rasmi De'RYMBA Bistro n Cafe (Ground Floor) serta MISSAS BUTIK n Salon(First Floor), di premis baru kami after raya nanti,bolehlah saya selitkan sedikit kek Chocolate Moist ni sebagai pencuci mulut lepas makan. Akan saya umumkan nanti yer,,,,,,TUNGGUUUUUUUUUUUU







Kueh Bakar Labu

Kueh Bakar Labu ini yang sedap ,sesedap rasa dan harum serta lembut sangat.Macm kueh Bingka, saya dapat resepi ni didalam blog siapa lagi, kalau tak silap saya CMG punya blog lah agaknnya..Dah selalu juga saya buat kueh bakar labu ni, sebab saya suka rasannya,lemak2 manis s( boleh kurangkan gula yer dalam setiap masakan anda)...
Resepinnya? jap yer , saya ni tak taulah nak bagi2 resepi, takut tokey besar marah, tapi ilmu kan untuk di kongsi bersama , so saya bagilah,,jap ekkk........

RESEPI

5 biji telur
500 ml santan kelapa
200 gram tepung gandum tu..
180 gram gula halus (boleh kurangkan sikit kalau x suka manis)
sedikit garam
sedikit essen vanilla
450 gram labu manis, hendaklah dikukus hingga lembut kemudian lenyek2 kan dia sampai halus.

Carannya:
Panaskan oven pada 200c,
Campurkan bahan-bahan kat atas ,jangan masukkan labu dulu,Gaul semua bahan hingga halus,tapis dulu kedalm satu tempat, baru masukkan labu....

Pastu baru tuang dlam tin pembakar,yang di sapu sikit minyak, dan alas bawahnnya.
Bakar lebih kurang 45mins.....lah gitu...
Kalau lama lagi kit, kerak dia best dimakan yang kat atas tu...

Monday, August 16, 2010

Koleksi Tiffin & Periuk











La,la,la,la.........manyak suka dalam hati, ini barang sutak sampei.ooooo. Thanks Kak Nor yang telah menghantar kan barang-barang ini dgn selamatnya,  Saya amat teruja dengan set-set 'rantang', org Jawa panggil tiffin tu kan,mcm tu, dan juga set periuk, dgn bunga ros yang kembang mekar tu, menyuntik semangat nak memasak nak lawan CMG,hehehehe.
Rasannya susah nak dapat barang mcm ni diluar,hanya di alam maya aje, boleh dapat, bukan di jual dikedai2,supermarket....puas hati lah juga... Ok kak Nor nanti saya beli lagi,nak penuhkan gobok lemari saya,tuuuuuuu