My First Chocolate Moist Not For Sale.....
Tersebut alkisah, dah lama nak belajar buat Chocolate Moist ni dari seseorang lah, dari Alam maya siber nilah jugak,ada cerita tu" tut"..................,Yelah maybe kita ni tak berapa "Glamour gaknnya" namun idak di layan pun. Adalah saya semak jadual beliau, nampaknnya mcm sibuk sgt, tapi still ada masa dan tarikh yang beliau highlight kan sendiri untuk sesiapa yang nak belajar,namun saya cuba hubungi alasan dah ada org lain tempah. X faham.......
Pemutus kata, belajarlah sendiri,effort sendiri, refer disana sini, sendiri dan hasilnya bolehlah tahan untuk percubaan kali pertama dan not bad lah.(puji diri sendiri) Sebenarnnya banyak tempat diluar sana yang menawarkan kelas Bakery,fondant dan sebagainnya , cuma saya ni masa juga lah yang menjadi taruhan dan satu hal lagi ,ni hanyalah hobi saja, bukan "my main business"...
So, dengan pelancaran rasmi De'RYMBA Bistro n Cafe (Ground Floor) serta MISSAS BUTIK n Salon(First Floor), di premis baru kami after raya nanti,bolehlah saya selitkan sedikit kek Chocolate Moist ni sebagai pencuci mulut lepas makan. Akan saya umumkan nanti yer,,,,,,TUNGGUUUUUUUUUUUU
Kueh Bakar Labu
Kueh Bakar Labu ini yang sedap ,sesedap rasa dan harum serta lembut sangat.Macm kueh Bingka, saya dapat resepi ni didalam blog siapa lagi, kalau tak silap saya CMG punya blog lah agaknnya..Dah selalu juga saya buat kueh bakar labu ni, sebab saya suka rasannya,lemak2 manis s( boleh kurangkan gula yer dalam setiap masakan anda)...
Resepinnya? jap yer , saya ni tak taulah nak bagi2 resepi, takut tokey besar marah, tapi ilmu kan untuk di kongsi bersama , so saya bagilah,,jap ekkk........
RESEPI
5 biji telur
500 ml santan kelapa
200 gram tepung gandum tu..
180 gram gula halus (boleh kurangkan sikit kalau x suka manis)
sedikit garam
sedikit essen vanilla
450 gram labu manis, hendaklah dikukus hingga lembut kemudian lenyek2 kan dia sampai halus.
Carannya:
Panaskan oven pada 200c,
Campurkan bahan-bahan kat atas ,jangan masukkan labu dulu,Gaul semua bahan hingga halus,tapis dulu kedalm satu tempat, baru masukkan labu....
Pastu baru tuang dlam tin pembakar,yang di sapu sikit minyak, dan alas bawahnnya.
Bakar lebih kurang 45mins.....lah gitu...
Kalau lama lagi kit, kerak dia best dimakan yang kat atas tu...
0 comments:
Post a Comment